Helvacizade
Helvacizade

Sıkça Sorulan Sorular

1920'DEN BERİ

» Fındık ezmesi kaç kolari?

Fındık ezmesi üretimdeki reçetelerin doğru girilmesine oranla kalori olarak markadan markaya değişkenlik gösterebilir. Helvacızade finduktan, fındık ezmesi kalori miktarı: 391 kcal’dır.


» Bebekler pekmez tüketmelimidir?

Özellikle 1 yaşından küçük çocuklarda bağışıklı sistemi tam olmadığı için bal yedirmeniz sakıncalı olabilir. Buna ikame olarak bebeğinize güvenle pekmez yedirebilirsiniz. Pekmez kan yapıcı bir maddedir, demir yönünden yüksektir, bebeğinize iyi gelecektir. Fakat yedirdiğiniz pekmezin sağlıklı olmasına,doğal olmasına ve analizli olmasına dikkat edin. Piyasada pekmez adı altında satılan ürünlerde yüksek oranda glikoz içerebilmektedir. Bebeğinizin sağlığını kazanması yerine sağlığından edebilirsiniz.


» Pekmez faydaları nelerdir?

Pekmez; karaciğer hastalıklarına iyi gelir, kanseri önler, mükemmel bir antioksidandır, enerji verir, kemik sağlığını korur, kalp ve kolon sağlığını korur. Ayrıca demir,potasyum, selenyum deposudur. Kilo vermeye yardımcı olur. Mide ve sindirim sistemi sorunlarını giderir. Cildi korur


» Tahin helvası kaç kaloridir?

tahin helvasının 35 gramında, 196.7 kcal vardır.


» Tahin helvası faydaları

Helvanın içerisindeki çöğen extrası bulaşıcı hastalıklardan korunmayı sağlar. Helva bolca B vitamini barındırır. Helvanın içerisindeki tahin; vücuda enerji verir, vücudu soğuktan korur, mideyi rahatlatır ve yeni doğum yapan annelerde süt miktarını arttırır.


» Tahin helvasının sert olma sebebi?

Eğer tahin helvasının üretimi sırasında içine konulan susam yağı azaltılırsa helva sert olur. Tahin helvasının lezzeti kadar kıvamına önemlidir. Tahini fazla olan helva lezzetli ve yumuşak olur.


» Tahin helvasının nasıl saklanmalıdır?

Helva kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Ambalajlı helvayı serin ve kuru ortamda saklayabilirsiniz. Helvanın üzerindeki yağlanma bozulma sebebi değildir. Helvayı buzdolabında da saklayabilirsiniz.


» Helvanın üstündeki yumuşama bozulma sebebi midir?

Helvanın üst katmanının yumuşaması, buhar oluşumundan ya da ısı değişimleri nedeniyle şekerin ağdalaşması sonucu ortaya çıkabilir. Depolama sırasında yüksek ısıya maruz kaldıysa sakızlanma olabilir. Sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur, sadece lezzet ve tat farklılaşmasına yol açar. Lezzet kalitesini etkiler.


» Pekmezde tortu oluşması bozulduğuna mı işarettir?

Pekmezin içinde tartarik asit vardır. Bu asitler zamanla çökelir. İnsanlar bu tortulaşmaları bozulma zanneder. Tartarik asit insan sağlığına yararlı doğal bir maddedir. Asidin tamamı alındığında pekmezin özelliği ortadan kalkar. Proses esnasında bir kısmı tartarin çöktürülüp ayrıştırılır.


» Pekmezin şekerlenmesi bozulduğu anlamına gelir mi?

Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.


» Tahin helvası el değmeden üretilemez mi?

Hayır tahin helvası geleneksel bir gıda maddesidir ve yıllarca bu işi yaparak yetişmiş ustalar tarafından elle yoğrularak hazırlanır. Yasa koyucu, geleneksel bir ürün olan helvanın el ile yoğrularak üretimini düzenlemiştir. Ustalık gerektiren bir iştir. Personel, çıraklık, kalfalık aşamalarından geçtikten sonra usta ve ardından da ustabaşı olur. Ürünlerde kalite standartları, aynı nitelikteki hammaddelerin standart reçeteler doğrultusunda kullanılması ile sağlanır. Yoğrulma sırasında makine kullanılmaz.


» Tahin helvası nedir ve nasıl yapılır?

Türk Gıda Kodeksi´ne (Teblig 2008/6) göre, şeker, içme suyu ve sitrik asit veya tartarik asit ile gerektiğinde yenilebilir glikoz şurubu katıldıktan sonra pişirilerek elde edilen şeker şurubunun ağdalaştırılıp çöven ekstraktı (Radix saponariae Albae sive L.) ve/veya modifiye proteinler ile beyazlaştırıldıktan sonra tekniğine uygun olarak tahin ile karıştırılıp yoğrulması ve gerektiğinde çeşni maddeleri ilavesi ile tekniğine uygun olarak hazırlanan katı, homojen ince lifli yapıda ürüne helva denir.

 


» Tahin de yağlanma bozulma sebebi midir?

Tahinde ki yağlanma doğal reaksiyon sonucu ortaya çıkar ve bozulma sebebi değiltir. 45-50 derecelik suda ısıtıldıktan sonra karıştırarak tüketebilirsiniz.


» Akide şekeri nasıl saklanmalıdır?

Akide şeker kabının kapağını açtıktan ve tükettikten hemen sonra kapatılmalı ve hava ile teması kesilmelidir. Aksi halde şekerlenme ve yapışma yapar. Fakat bu bozulma sebebi değiltir sadece görüntüde değişiklik meydana gelir.


» Lokum nasıl saklanmalıdır?

Lokumu tükettikten sonra hava almayacak şekilde kapağını kapatıp saklanabilir aksi halde sertleşme meydana gelir. Aynı zamanda lokumun içinde bulunun kuruyemişten ötürü aşırı sıcak ortamda tutulmamalı ve direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Böyle durumlarda böceklenme meydana gelebilir.